Jaime Vándor, la vida al caire de l’Holocaust

Recuperem de l’arxiu històric de TVE Catalunya un capítol de l’espai de debat El Mirall, on participà Jaime Vándor

 • El filòleg ha mort a Barcelona el 17 de març de 2014 després de dedicar 45 anys a la docència a la UB
 • Vándor va ser a l’inici d’associacions històriques i culturals entre el món judaic i Espanya i Catalunya

Ha mort Jaime Vándor: filòleg, assagista i poeta, ha estat professor a la Universitat de Barcelona durant 45 anys.

Va nèixer a Viena el 1933, o sigui que tenia 81 anys en morir a la ciutat de Barcelona, on es va poder reunir amb la seva família el 1947. Com a jueus, havien patit lapersecució nazi a Hongria, d’on era la mare. El pare, austríac, ja havia fugit i els esperava a Catalunya mirant de trobar un futur per a tots. A la capital catalana és on va poder acabar els estudis i on es va llicenciar en Filosofia i Lletres.

Vándor s’anomenava ‘supervivent’, com tants que han pogut viure per veure l’immens dolor de l’Holocaust. Així ho va descriure a ‘Una vida al caire de l’Holocaust. Diàlegs amb un supervivent‘ (2013). També és autor de ‘Los ricos de espíritu. En torno a un personaje literario’, ‘Korzack nunca llegó a Jerusalén’ o ‘Más acá del Bien y del Mal’, entre d’altres llibres.

Activista social incansable

Molt actiu en la vida social, va participar en nombroses iniciatives internacionals sobre història i cultura judaiques. Va fundar la Biblioteca de la Comunitat Israelita de Barcelona. També la primera Associació de Relacions Culturals d’Espanya amb Israel, i més endavant, amb les Germanes de Nostra Senyora de Sió, l’Entesa Judeocristiana de Catalunya.

Membre de l’Associació Amical de Mauthausen, formava part d’altres entitats semblants a Espanya i Europa i també del Consell Assessor del Centro Sefarad-Israelde Madrid.

El Mirall, reflex de la realitat catalana

TVE a Catalunya emetia el 1990 el programa El Mirall per debatre l’actualitat del moment. No es va passar per alt una característica de la història del país, les arrels judaiques. Així, entre els tertulians del debat que rescatem de l’arxiu, el presentador i redactor, Salvador Pardo va asseure Jaime Vándor, professor de semítiques, enmig d’altres estudiosos de la Història, contemporània, i antiga.

Un testimoni d’un Vándor jove a qui podem escoltar en un document històric per recordar el professor i els fets que va viure. Amb ell, al debat presentat per Salvador Pardo, participen Vicenç Villatoro, Carlos Benarroch, Aquiba Benarroch, David Grebler y Salvador Serra.

Anuncios

Acerca de Juan Zapato

Desde temprana edad mi incursión por las palabras escritas fue delineando mi perfil intelectual hacia la literatura. Ángela, mi abuela, con su cálida voz y esa facilidad para transmitir oralmente las historias que solían acompañarme por las noches –preparación para el sueño– despertó en mí la pasión por los libros. Luego vino el amor, junto con las primeras palabras que dibujaran versos adolescentes, impulsos quebrados en forzosas rimas, la intención que conlleva la pureza de plasmar sobre una hoja un universo de fantasías reales y de realidades fantásticas, trampas que el inconsciente juega a nuestros sentidos. Trasnochadas de cafés compartidas con poetas, salvadores del mundo, sabihondos y suicidas. Horas sumergidas en librerías buscando los tesoros de la literatura olvidados en algún estante. Cartas que nunca partieron hacia ningún lugar. Conversaciones perdidas con la gente que ya no está”. Ver todas las entradas de Juan Zapato

One response to “Jaime Vándor, la vida al caire de l’Holocaust

 • mara obregon

  Conoci al Sr.D, Jaime Vandor en Santander (Sefarad).Me recomendo una pelicula para mis alumnos:¨ Adios muchachos” de Louis Malle.Los chicos quedaron impresionados.
  El Sr.D.Jaime Vandor era una gran persona,ZL.
  Mara

  Me gusta

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: